Enkel start inomhus Örtagård

In Trädgård
Advertisement

Översikt

Enkel start inomhus Örtagård

Starta en inomhus örtagård är en bra introduktion till växande egna ätbart. Det kan ta lite ljus forskning, lite armbåge fett och lite tålamod, men du kommer att belönas med goda örter, växter som ger atmosfär och stil, och en hobby som varar livet ut.

Välj dina Typer

Enkel start inomhus Örtagård

Lite forskning i planeringsstadiet av din örtagård kommer att gå långt. Form och funktion är viktiga, men dessa saker kommer inte så stor roll om man bortser från de enskilda växternas behov. Några av de mest populära örter för att odla inomhus är basilika, persilja, gräslök, oregano, rosmarin och timjan.

Börja med friska växter

Enkel start inomhus Örtagård

Du kan börja dina växter från frö, om du vill, eller få en flygande start på din njutning genom att köpa friska växter från en lokal plantskola. Bladen bör inte vara gul eller brun. Kontrollera anläggning för insekter eller andra skadedjur. Om möjligt, kontrollera rötterna, som i allmänhet bör vara blek: gulaktigt eller vitt. Ta en titt runt i butiken för att se växterna är väl omhändertagna och i övergripande gott skick.

Välj en Space

Enkel start inomhus Örtagård

Ljus är viktigt för din örtagård, men mängden ljus varje planta behöver varierar. Många örter trivs i värme och fuktighet, men kan skrumpna i alltför mycket direkt solljus. Var inte rädd för att prova olika placeringar för dina krukor tills du hittar den bästa kompromissen. Till exempel behöver basilika mer direkt solljus och varmare temperatur än körvel, medan koriander gör väl i ett ganska brett spektrum av miljöer.

Välj din Krukor

Enkel start inomhus Örtagård

Med tanke på dina örter växande behov bör vara främst på dig när du väljer behållare, men glöm inte att denna trädgård är en del inredning. Behållarna du väljer bör komplettera stilen i rummet. Hem butiker och plantskolor har en mängd växande fartyg, men du kan också få kreativ med hemlagad behållare, såsom gamla koppar eller muggar (som kommer att kräva en speciell borr för dräneringshål) eller tomma konservburkar.

Ställa upp

Enkel start inomhus Örtagård

Logistiken för din installation kommer att variera beroende på din specifika trädgård, men de element som du behöver för att fokusera på under din forskning är jord, gödsling, dränering och bevattning. Generellt sett, du kommer att vilja näringsrik jord och god dränering. Delen dränering kan vara svårt om du plantera dina örter i hemgjorda behållare, så ha det i åtanke när du väljer krukor. Du kan behöva skapa dräneringshål om du väljer icke traditionella behållare.

Märk din trädgård

Enkel start inomhus Örtagård

Särskilt viktigt för nybörjare trädgårdsmästare, kommer etiketter hjälpa dig att skilja din thailändsk basilika från Genovese basilika. Etiketter är en annan möjlighet för dig att lägga till en listig touch till din trädgård med detaljerade handgjorda skyltar. Var kreativ användning av glasspinnar, gamla dekorerade skedar eller tavlan tejp för att göra etiketterna.

Håll utkik efter skadedjur

Enkel start inomhus Örtagård

Nyckeln till att hålla skadedjur från sluka dina örter är att titta på tidiga tecken och bli av med eventuella hot innan de blivit ett stort problem. Leta efter tecken på insekter eller svampinfektion. Tuggas löv, oregelbundna färger och naturligtvis insekterna själva kan vara vara ett tecken på potentiella angreppet. Hämmad tillväxt är ett tecken på att dina växter kan vara i trubbel.

bo Vigilant

Enkel start inomhus Örtagård

Var proaktiv och uppmärksam i allmänhet - dina växter kommer att låta dig veta hur de ska göra och vad de behöver. Dina växter bör visas friska och levande. Leta efter vissnande, döende blad eller alltför våt jord. Forskning dina örter för specifika tips på individuell vård.

Håll en logg

Enkel start inomhus Örtagård

Använd en tidskrift eller ordbehandlare för att hålla en logg över ändringar du gör i vården av dina växter, vattna och gödsling scheman. Notera också förändringar som du ser i växternas utseende. Du kan bli överraskad av det du lär dig när du spårar dina växter "under loppet av några månader, och log kommer också se till att du inte gödsla för mycket eller för lite.

Rensa dina växter

Enkel start inomhus Örtagård

Styckning dina växter kan tyckas bakvända, men beskärning ger utrymme för nya blad att växa. Det roliga delen om beskärning örter är att det är en del växt underhåll kan en del måltid prep och alla blad du använder inte omedelbart torkas och sparas för senare.

Njut av frukterna av ditt arbete

Enkel start inomhus Örtagård

Börja använda dina färska örter i stället för den torkade variation i dina favoritrecept och du kommer att märka skillnaden i färskhet och smak. Basil är bra för hemlagad pesto eller Caprese sallad. Timjan är underbart i grytor och kött. Rosmarin är bra för stekar och hemlagad focaccia. När dina örter är på väg, klipp beroende har blad för att skona och njuta av din kulinariska äventyr.

Database error: [Table 'ac_posts_content' is marked as crashed and should be repaired]

SELECT a.*, b.post_content FROM ac_posts a INNER JOIN ac_posts_content b ON a.ID = b.ID WHERE a.ID IN(554637,498363,122929,440390,7393,45467,64364,148331,197456,427407) ORDER BY FIELD(a.ID, 554637,498363,122929,440390,7393,45467,64364,148331,197456,427407);