Hur man skriver ett manus skript för en TV miniserie

In Kultur & Nöje
Advertisement

Några av de mest minnesvärda och banbrytande ögonblick i TV har varit resultatet av en mini-serie. Rötter fortsätter att imponera och inspirera. Angels in America belysa heartbreak av HIV / AIDS. Band of Brothers tog oss till fronten under andra världskriget för att dela nationella och personliga triumfer med sina karaktärer.

Skriva i denna genre är en utmaning. Berättelserna måste vara tillräckligt stor för att motivera flera timmars sagostund, tätt nog att de kan höra om reklamavbrott, och övertygande nog att tittarna kommer lyssna på dag efter dag för att få hela historien.

Läs vidare för att lära om hur man skriver ett effektivt sätt för denna genre.

Saker du behöver

Penna och papper

Ordbehandlingsprogram

Script skriva programvara

Hur man skriver ett manus skript för en TV Mini-serie

Utveckla och / eller forskning din berättelse. För att skriva skript effektivt, måste du veta din berättelse in och ut innan du börjar skriva något i ett manus formulär. Bestäm vilken berättelse det är du vill säga och göra en fri skrivning motion för att hjälpa till att utveckla historien. Fråga dig själv varför du vill berätta den här historien och skriva ut ditt svar. Du måste veta exakt vad drog dig till historien så att du kan dra andra människor till samma idéer. Om din berättelse är baserad på verkliga händelser eller riktiga människor, måste du ägna lite tid att forska de faktiska omständigheterna i berättelsen. Du kommer inte att använda varje faktum att du hittar, men du måste ha all information du kan så att berättelsen är klar och vettigt när du är klar att skriva.

I detta första steg, få all information du kan innan du börjar sönderfall fettet bort. Lista alla bitar av historien som du vill berätta. Försök med en annan fri skrivning övning där du förklara i detalj fakta i historien. Lista alla de större och mindre tomt poäng och göra en del att skriva om dem. Vad som gör dem intressanta? Vad som gör dem viktiga? Vad som gör dem övertygande? Du kommer att behöva all denna information som du rör dig framåt för att berätta en historia som är komplett och tillfredsställande för din publik.

Beskriv dina karaktärer. Av den information som du har så här långt, bestämma vilka dina stora och små tecken. Även om du kanske har massor av tecken i din berättelse, kommer du troligen att ha en större huvudpersonen (eller hjälte, den person som publiken vill lyckas) och en större antagonist (eller skurk, den person som är eller skapar de största hindren för din huvudpersonens framgång.)

Förklara dessa tecken i mest detalj. Lista så mycket information som du kan tänka dig. Du vill se till att inkludera den grundläggande informationen --- vilka de är, vilken typ av person de är, vad de vill, vad de är rädda, etc. Men du kanske också vill inkludera information som inte kan vara direkt avspeglas i manus. Var skulle den här personen vill åka på semester? Vilka typer av saker gör de för skojs skull? Vad var deras farföräldrar ut?

Dessa extra typer av frågor kan inte ge dig information som kommer att bokstavligen skrivet på sidorna i din berättelse, men kommer att ge dig en mängd information för att skapa en helhet, skiktad karaktär.

Gör samma övningar för alla andra tecken i skriptet. Även om det är ett tecken med bara några rader dialog om du har gjort den här typen av arbete, kommer det tecknet sticker ut som väl och servera som mer än en expositional enhet.

Bestäm längd och struktur. När du skriver för tv, måste du ta reklamavbrott i beaktande. Om inte din serie definitivt körs på ett nätverk som HBO eller Showtime, kommer din berättelse avbryts av reklamavbrott. Detta minskar också de faktiska berättande tid du har.

Under en genomsnittlig "hour" av kommersiella TV är bara cirka 44 minuter tillägnad berättelsen du tittar på. Resten av tiden ges till reklam.

Med de grundläggande byggstenarna i din berättelse i handen, bestämma hur många timmar du tror att du kommer att behöva för att berätta historien. Den genomsnittliga mini serien löper under två timmar per natt under flera dagar. Kan du berätta din historia i 3 dagar (6 timmar) eller behöver du en vecka (10 timmar)? Oavsett hur många dagar det är, måste du dela upp varje två timmar episod i 7 akter. Filmen kommer sannolikt att avbrytas sex gånger av reklam, så utrymmet mellan varje kommersiell bör behandlas som en handling. Varje handling måste bygga på någon form av ny spänning eller cliffhanger innan reklamavbrott så att publiken är intresserad av att hålla sig runt efter den kommersiella att se vad som händer härnäst.

Bygga en disposition. Nu när du har historien om din historia, din karaktär profiler och den grundläggande strukturen, kan du skriva kontur som kommer att fungera som ryggrad. Även om det kan vara frestande att bara dyka in manuset, kommer en fast kontur definitivt spara tid och energi. För konturen, skriva ut din berättelse som du skriver en uppsats. Förklara vad som händer i varje scen - (. Vad denna åtgärd innebär för de tecken) både vad som faktiskt händer (verkan av scenen) och vad som händer internt Var noga med att hedra agera raster och ange när de inträffar. Denna process kommer att hjälpa dig att se vilken information som är mest relevant. Och vad bitar av information som du kan släppa från din berättelse. Varje scen bör bygga momentum flyttar berättelsen framåt och lära oss något om din huvudperson.

Den totala serien bör följa den traditionella 3-handling strukturen i varje manus. Agera en, ungefär en fjärdedel av hela historien, bör inrätta världen som vi befinner oss i och huvudpersonerna och vad huvudpersonen vill. I slutet av handlingen bör vara det ögonblick då huvudpersonen tvingas till handling. Act två är effekten av din huvudpersonen försöker få vad han eller hon vill. Denna del av din berättelse är den andra och tredje kvartalet din pjäs, så det kommer att ta upp ungefär hälften av hela historien. Agera två ändar vid den lägsta punkten för din karaktär, där det verkar som om han eller hon inte kommer att kunna uppnå sitt mål. Act tre är upplösningen. Inför till synes oöverstigliga odds, har din karaktär nu att ändras igen. Detta är den del av skriptet där tecknet finner vad det är han eller hon verkligen behöver och fördubblar sina ansträngningar för att komma till hans eller hennes mål. Medan avbrott för reklam kan ses som mindre agera raster, dessa tre handlingar är din stora agera raster. Var noga med att ange både i dispositionen.

Skriv ditt manus. Med en fast kontur, bör ditt manus flyta ganska enkelt. Branschstandarder kräver att skriptet ska skrivas på programvara som Final Draft. Denna programvara forma automatiskt skriptet korrekt.

I en korrekt formaterad skript, kommer du att se ett par saker. Varje scen börjar med en scen rubrik som ser ut så här: ".. INT restaurang - Day" Scenen Rubriken låter oss veta var scenen vi är på väg att läsa sker och vilken tid på dygnet det är. Under scenen rubriken kommer du sedan skriva åtgärd eller beskrivning. Det kommer att se ut ungefär så här:

INT. Restaurang - Day
Billy sitter ensam på en monter läser en tidning.

Beskrivningen eller åtgärd sätter sin prägel på läsaren och ger oss visuell kontext för vad som händer. Du kommer också att ha en dialog som kommer att se ut så här:

BILLY
Jag har äggen.

Du behöver inte inkludera citattecken runt din dialog. Tecken namn ovanför raden av dialogen låter oss veta vem som pratar och anger att detta är en talad linje.

Skriva om. De säger att den största delen av skrivprocessen är att skriva. Och du kommer att göra en hel del av det. När du är klar med ditt manus, lägga undan för ett par dagar för att rensa huvudet. sedan läsa igenom manuset igen. Försök att läsa det som om du var en främling läser detta för första gången. Föreställ dig att detta var första gången du läste den här historien och se om det är vettigt, är tydlig, och är roligt. Du kanske vill ge ditt manus till ett par betrodda vänner och se vad de tycker.

You may also read!

Hur man skriver ett manus för en film

Hur man skriver ett manus för en film

Stora idéer är en dime ett dussin, men en fullt realiserade manus kan vara värt en hel del pengar. Det tar en enorm mängd arbete att ta en idé från start ända fram till de sista skrivstadier skrivs in i ett manus. Om du sätter i timmar och göra jobbe

Read More...
Hur man skriver ett manus till en matlagningsprogram

Hur man skriver ett manus till en matlagningsprogram

Skriva ett skript för ett matlagningsprogram kan vara kul. Först måste du bestämma vilken typ av program som du kommer att göra. Kommer det att vara ett steg-för-steg demonstration av hur man laga en viss maträtt? Kommer ni att gå på vägen och unders

Read More...
Hur man skriver ett manus till HBO

Hur man skriver ett manus till HBO

Home Box Office nätverk, eller HBO för kort, har blivit vördade för sina orädda och progressiva stilar av programmering. Med sin imponerande utbud av drabbade visar är det många teleplay författare dröm att slå sin show till detta nätverk. Om du har

Read More...
Hur man skriver ett manus Använda Celtx

Hur man skriver ett manus Använda Celtx

Skriva ett manus medför efter en ganska komplicerad uppsättning regler om flikar, indrag och avstånd, så en ordbehandlare som kan hantera allt detta för dig är en stor hjälp. Industristandard är Final Draft, och filmmagi Manus, men de är dyra om du j

Read More...
Hur man skriver ett manus till lektionsplaneringar

Hur man skriver ett manus till lektionsplaneringar

Skriva ett skript för lektionsplaner innebär att arbeta ut vad du ska säga för att förklara en ny idé eller koncept till eleverna. Mer erfarna lärare ofta gör denna planering utan att vara medveten om det, men om du är ny på undervisning, då kan det

Read More...
Hur man skriver ett manus till en uppföljare

Hur man skriver ett manus till en uppföljare

Skriva en film uppföljare kan vara både enklare än en originalartikeln, eftersom karaktärerna har redan etablerats, och hårdare, på grund av de krav som ställs på karaktärerna från den ursprungliga berättelsen. Studiorna provision flesta uppföljare,

Read More...
Hur man skriver ett manus Kritik

Hur man skriver ett manus Kritik

En manus kritik utvärderar film skicklighet i filmberättande. Läsaren analyserar skriptets element, inklusive: tomt, principen tecken, dialog, inställning, fart, formatering och genre. Även om det finns olika sätt att utvärdera ett manus, är detta en

Read More...
Hur man skriver ett manus Förslag

Hur man skriver ett manus Förslag

I en perfekt värld skulle en lysande idé vara allt du behöver för att börja göra en lysande film. I den verkliga världen, men du behöver också andra människor som tror på din briljanta idén att finansiera projektet. För att vinna deras uppmärksamhet

Read More...
Hur man skriver ett manus till en dokumentär

Hur man skriver ett manus till en dokumentär

Dokumentärer är berättelser om verkliga livet. Motiven kommer att ha sina egna tankar så din dokumentär script måste vara flexibel, särskilt i början av projektet. Men för att fokusera innehållet på inspelningen behöver du en skytte manus i början oc

Read More...